Wat is de HG Leerwerkplaats? 

De HG leerwerkplaats is een organisatie overstijgende (deels digitale) omgeving voor professionals, managers, bestuurders en ervaringsdeskundigen uit de HG keten in de regio Rotterdam Rijnmond, waar het leren van en met elkaar centraal staat.

Waarom is de HG Leerwerkplaats opgericht?

Bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben we te maken met veel verschillende organisaties en een groot aantal professionals. Uit het onderzoek van Verwey Jonker is gebleken dat de samenwerking tussen professionals bij de aan- pak van huiselijk geweld en kindermishandeling beter kan en moet. Daarom hebben de organisaties een verandertraject ingezet om meer met en van elkaar te leren.

Wat biedt de HG Leerwerkplaats mij als professional?

De HG leerwerkplaats organiseert organisatie-overstijgende leervormen waar je als professional gebruik van kunt maken. Met praktische middelen, zoals de HG Netwerkkaart, maken we overzichtelijk met welke organisatie je samen kunt werken om de cliënt beter te helpen. Je kunt om de hulp van een ervaringsdeskundige (voormalig slachtoffer of pleger) vragen of een workshop van een ervaringsdeskundige bijwonen. Verder zijn er nog de wisselstage, de lerende netwerken ervaringsdeskundigheid en plegersperspectief.

Wat is het verschil tussen de HG Leerwerkplaats en bestaande organisaties?

De HG Leerwerkplaats is geen organisatie, maar een (deels digitale) omgeving voor en door organisaties in de HG keten. Dit is een toegankelijke plek waar kennis, scholing en inzichten samenkomen.

Wat zijn de leidende principes?

  • De leefwereld van de cliënt is leidend, de systeemwereld is faciliterend.
  • Gezinssysteem staat centraal.
  • Eerst directe veiligheid, dan stabiele veiligheid, gevolgd door duurzaam herstel.
  • Acteren met passende urgentie en snelheid.
  • Vertrouwen op de deskundigheid en expertise van onze professionals op alle niveaus en de ruimte die deskundigheid biedt te benutten.

Wie zijn er betrokken bij de HG Leerwerkplaats?

De HG Leerwerkplaats bestaat uit de volgende organisaties: Arosa, CJG Rijnmond, Dock, Enver, Ervaring in Huis, Fier, Filomena,  Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, Openbaar Ministerie, politie, Reclassering Nederland, Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond en alle gemeenten in de regio Rotterdam Rijnmond.

Het channel wordt mogelijk gemaakt door de 3 centrumgemeenten huiselijk geweld in de regio Rotterdam Rijnmond:

  • Centrumgemeente Nissewaard: voor de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne aan Zee
  • Centrumgemeente Rotterdam: voor de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk
  • Centrumgemeente Vlaardingen: voor de gemeenten Maassluis en Schiedam.

Handleiding regioplatform HG Leerwerkplaats

Om je op weg te helpen op het online regioplatform is een handleiding opgesteld. Heb je een vraag? Of zie je informatie die niet up-to-date is ? Laat het dan gerust weten aan de Channelbeheerder. 

Handleiding Huiselijk Geweld Leerwerkplaats Rotterdam Rijnmond